Architectuur Fine Art Fotografie: Hoe maak je je eigen fine art foto
Het centraal station in Amsterdam
Architectuur fine art fotografie draait om het vinden van iets bijzonders in het alledaagse. We kunnen unieke of moeilijk vast te leggen onderwerpen transformeren tot een kunstwerk. In essentie weerspiegelen we daarmee de wereld om ons heen. Heb jij een creatieve visie waarmee je een idee wilt delen, een verhaal wilt vertellen of emoties wilt oproepen? Dan stap je in de wereld van architectuur fine art fotografie.
Vandaag laat ik je precies zien hoe ik deze reis aanpak, stap voor stap. Deze stappen vallen onder de volgende thema’s: het plannen van je dag, het vastleggen van hét moment en het nabewerken van je foto voor het beste eindresultaat.
Laten we samen kijken hoe jij je eigen fine art foto creëert.
Deel 1: Voorbereiding - Achter de schermen:
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: welk onderwerp trekt jouw aandacht? Mijn keuze viel op Amsterdam Centraal Station.
Amsterdam Centraal Station ligt midden in het centrum en is het grootste treinstation van Noord-Holland. Dit neogotische gebouw, ontworpen door Petrus J.H. Cuypers en Adolf L. Gendt tussen 1881 en 1889, vormt een inspirerend onderwerp. Met eindpunten voor trams, bussen en ponten behoort het tot de drukste stations van Nederland.
De architectuur van het gebouw sprak mij enorm aan. Ik koos ervoor omdat ik vond dat het nog nooit volledig tot zijn recht kwam. Mijn visie en benadering verschillen van eerdere fotografen. Ik wilde het gebouw niet in zijn drukke omgeving tonen, maar volledig geïsoleerd, los van het alledaagse stadsleven. Zodra ik het gebouw zag, voelde ik de drang iets compleet nieuws te creëren.
Mijn doel is om een techniek die vooral wordt gebruikt bij moderne architectuur, toe te passen op een historisch onderwerp. Hierdoor kan de techniek zich ontwikkelen en ontstaan nieuwe ideeën voor andere onderwerpen.
Honderden mensen passeren dagelijks dit gebouw, maar niet iedereen kijkt écht. Men ziet niet altijd het potentieel. Volgens NL Times lopen dagelijks ruim 190.000 mensen in en uit het station. Zelfs tijdens Covid-19 bleef het druk.
Mijn belangrijkste advies, dat ik zelf altijd opvolg en ook aan jou aanbeveel, is dat je goed voorbereid te werk gaat.
Op deze afbeelding van GoogleStreet view kun je goed zien hoe druk het kan zijn bij het stationsgebouw.
Je moet vooraf een positie kiezen die je genoeg tijd geeft om je visie vast te leggen. Let niet alleen op je compositie, maar ook op wie er je beeld in- en uitloopt én houd je omgeving goed in de gaten voor je eigen veiligheid. Je wilt immers niet geraakt worden door een tram.
Houd er rekening mee dat Google Maps niet altijd actueel is. Ter plekke aangekomen zag ik dat het rechterdeel van het gebouw in verbouwing was, terwijl op Google Maps juist links onder constructie leek. Tijdens mijn nabewerking leg ik uit hoe ik dit heb opgelost.
Bij het kiezen van een locatie start ik altijd eerst met Google Maps.
Luchtfoto van Amsterdam Centraal Station met omliggende gebouwen, straten en waterwegen toont de infrastructuur rond het hart van Amsterdam.
Hier zijn een paar redenen waarom je dit zeker zou moeten overwegen:
Het is eenvoudig om je route te plannen via Google Maps. Zelf ben ik er met de fiets gekomen, maar het is altijd verstandig om vooraf de reistijd te controleren en eventueel alternatieve reisopties te onderzoeken.
Architectuur fine art fotografie draait om het vastleggen van gebouwen vanuit unieke of interessante hoeken. Met Google Maps zie je direct hoe het gebouw en de gevel gepositioneerd zijn. Zo plan je vooraf je foto en bepaal je vanuit welke richting je wilt fotograferen (bijvoorbeeld noord- of oostzijde).
Daarnaast kun je via Google Maps ook ideale standpunten bepalen. Wil je van bovenaf fotograferen of juist laag vanaf straatniveau omhoog? Voor nauwkeurige planning adviseer ik de app PhotoPills.
Nadat je jouw positie hebt gekozen, check altijd even de veiligheid van de locatie. Zijn er fietsen, auto's of trams dichtbij? Waar moet je verder nog op letten?
Daarna gebruik ik de streetview-functie binnen Google Maps om alles te controleren.
Hier kun je al zien hoe het zonlicht de gedetailleerde gevel belicht en het perspectief de grootsheid van het gebouw benadrukt.
Street View biedt je een gedetailleerde eerste indruk van je onderwerp en helpt je bepalen hoe je straks fotografeert. Je ziet meteen hoe het licht valt, of het druk is en wat de staat van het gebouw is. Vraag jezelf af: Wordt mijn beeld geblokkeerd door verkeer, bomen, lantaarnpalen of kabels? Hoeveel ruimte heb ik om vrij te bewegen naar links, rechts, voor of achter? Goede voorbereiding is essentieel.
Wanneer ik een idee heb van hoe mijn foto eruit komt te zien en wat mijn belangrijkste hoek wordt, gebruik ik vervolgens PhotoPills voor de tweede fase van mijn planning.
Hoe gebruik je PhotoPills?
Open de applicatie.
Plaats de pin precies op de locatie waar je wilt fotograferen (in dit geval recht tegenover de gevel).
Meet vervolgens de afstand van het onderwerp tot waar je staat (voorzijde gevel). Controleer hierna het dichtstbijzijnde punt tot je camera (vaak enkele meters, tenzij je hoger staat) en het verste punt om een goed idee te krijgen van de benodigde scherptediepte.
Voeg nu je cameramodel en lens toe waarmee je wilt fotograferen. In mijn geval wil ik ook de zijkanten van het gebouw in beeld, dus kies ik mijn 24mm tilt-shift lens in horizontale stand. Het is handig om vooraf te controleren welke apparatuur je écht nodig hebt. Zo neem je nooit spullen mee die je niet gaat gebruiken.
Controleer vervolgens hoe de zon en maan op een bepaald tijdstip staan, zodat je het licht krijgt dat je zoekt. Zelf wil ik het licht in mijn beeld maximaal beheersen. Dit betekent dat ik diffuus licht zoek om het gebouw gelijkmatig te belichten.
Wanneer ik weet wat ik mee moet nemen en hoe ik ongeveer wil fotograferen, bekijk ik vervolgens het juiste moment. Mijn derde voorbereidingsstap is altijd het controleren van mijn lokale weerapp – Buienradar.
Uiteraard is het belangrijk vooraf precies te plannen wanneer je naar je locatie kunt gaan. We hebben allemaal drukke agenda’s, dus wanneer je gaat, wil je de juiste omstandigheden. Soms krijg je geen tweede kans, bijvoorbeeld tijdens een reis. Daarom check ik altijd Buienradar op geschikte dagen. Een andere handige gratis weer-app voor fotografen is ‘Clear Outside’ van First Light Optics.
Buienradar, dit zijn een aantal zaken die ik van tevoren check:
Gaat het regenen? (Wil ik dat wel of niet?) En zo ja, wat is de kans daarop?
Welke soorten bewolking komen er (laag, middel of hoog) en hoeveel wolken kan ik verwachten?
Hoe wordt de temperatuur? Moet ik weerbestendige kleding zoals een regenjas of handschoenen meenemen?
Is er mist of goed zicht? Mist kan helpen om onderwerpen los te maken van de achtergrond, maar zichtbaarheid blijft cruciaal bij fotografie over lange afstanden. Let ook op: warmte kan de beeldkwaliteit beïnvloeden.
En heel belangrijk: wind. Hoeveel invloed heeft wind op mijn lange belichting? Is mijn statief stevig genoeg of moet ik wachten op betere omstandigheden? Kan ik langere sluitertijden gebruiken voor strepen in de wolken, of moet ik juist korter belichten bij sterke wind?
Zorg dat je tas klaarstaat
Tot slot pak ik mijn tas met alle apparatuur die ik nodig ga hebben. Zo ben ik voorbereid zodra er een geschikte dag komt. Batterijen opgeladen—vergeet vooral niet de batterijen voor je afstandsbediening (niets erger dan lege batterijen vlak voor dé opname). Camera ingepakt met de 24mm tilt-shift lens bevestigd. Ook monteer ik alvast de 100mm NiSi-filterhouder, zodat ik dit niet ter plekke hoef te doen. Ik maak de lens en filters zorgvuldig schoon (vooral diverse filters voor wisselende wolkenpartijen). Als laatste bevestig ik het statief aan mijn tas.
Volg je het nog?
Architectuur fine art fotografie geeft ons een reden om de wereld in te gaan en iets vast te leggen wat we willen weerspiegelen of veranderen. We kiezen een onderwerp waarin we ons verdiepen en creëren daaruit iets nieuws. Zo kunnen we niet alleen een gebouw in al zijn pracht laten zien, maar ook onze eigen unieke visie en het achterliggende verhaal onthullen. Hoe draag jij bij aan dit verhaal? Wat inspireert jou?
Blijf me volgen: in mijn volgende blog vertel ik je precies hoe ik het moment vastleg bij het indrukwekkende Amsterdam Centraal Station.